Achtergrond en historie

Oefentherapie Cesar is, evenals Oefentherapie Mensendieck, een wettelijk erkend paramedisch beroep sinds 1972. Sommige mensen zijn nog onbekend met Oefentherapie Cesar/Mensendieck; soms denkt men dat het een specialisatie is van fysiotherapie of een onderdeel van fysiotherapie is, dit is echter niet het geval; Oefentherapie Cesar en Oefentherapie Mensendieck zijn zelfstandig beroepsgroepen binnen de gezondheidszorg in Nederland. Vaak hebben mensen wel eens gehoord van de namen “Cesar” of “Mensendieck”, maar weet men niet precies wat Oefentherapie inhoudt of wat de verschillen zijn met oefentherapie zoals deze bijvoorbeeld wordt gegeven bij de fysiotherapeut.

Soms wordt ook gesproken van: “Cesartherapie” en “Mensendiecktherapie”, de officiële benamingen zijn echter Oefentherapie Cesar en Oefentherapie Mensendieck.
Omdat de verschillen tussen beide therapieën klein zijn, wordt tegenwoordig vaak gesproken over Oefentherapie, waarbij de namen Cesar en Mensendieck worden weggelaten.  Vanaf 1 juli 2008 zijn oefentherapeuten “direct toegankelijk” geworden. Dat betekent dat u ook zonder verwijsbrief een afspraak kunt maken.Wanneer u hier klikt komt u op de website van de V.v.O.C.M. Dit is de Vereniging van Oefentherapeuten Cesar en Mensendieck. Hier vindt u meer achtergrondinformatie over Oefentherapie.